Александар Сергејвич Пушкин (1799-1837)

Потиче из сиромашне, племићке породице. Захваљујући богатој очевој библиотеци стекао је солидно образовање, од предавача научио је француски језик, а од дадиље руски народни језик, који ће после увести у руску књижевност. Уписао је гимназију у Царском Селу, а након школе почиње да ради у Министарству спољних послова. Због либералне политике убрзо га шаљу у изгнанаство, на југ Русије, а касније одлази на имање своје мајке Михајловско. 1831. жени се Наталијом Гончаровом.  Шест година касније изазива на двобој Д’Антеса због сумње да је флертовао са његовом супругом. Задобија смртоносну рану и умире 1837.године.

Многи га сматрају оцем модерне руске књижевности. 1814.године објављује прве стихове и убрзо постаје славан. Током школовања пише своје дело Руслан и Људмила, базирано на бајкама које је чуо од своје бабе. У изгнанству пише једно од својих најпознатијих дела Евгеније Оњегин. Белкинове приче (пуно име: Приче покојног Ивана Петровича Белкина), издате1831. , нису постале посебно популарне за време Пушкиновог живота, али су данас веома цењене. Сматра се да је овим причама Пушкин показао шта мисли о дотадашњој руској прози и да намерава да направи нову руску књижевну традицију.

Поеме: Руслан и Људмила(1820), Кавкаски заробљеник(1820-1821), Цигани(1824), Полтова(1828),Кућица у коломни(1830), Бронзани коњаник(1833).

Романи: Евгеније Оњегин(1823-1831),Капетанова кћи(1836).

Приповетке: Приповетке Белкина(1831),Пикова дама(1833).
Драма: Борис Годунов(1825).

Бајке: Бајка о рибару и рибици, Бајка о златном петлићу…..

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: