Николај Васиљевич Гогољ(1809-1852)

 

Н.В.Гогољ рођен је у Украјини а по завршетку школовања добија место у Министарству у Санкт Петербургу. Пријатељство са Жуковским и Пушкином увелико утичу на његово књижевно стваралаштво.  Почео је тако што је писао поезију под псеудонимом Ганц Кухелгартен  а затим се пребацује на прозу. Написао је збирке приповедака Арабеске и Миргород (1835). Његова најпознатија драма, „Ревизор“, настала је 1836. Исте године почиње своје капитално дело „Мртве душе“-сатирична слика Русије из перспективе главног јунака Чичикова.

Ускоро пада у депресију  и почиње са аскетским животом. 1852.године у налету маније спалио је своје рукописе, међу којима је био и други део „Мртвих душа“.  Неколико дана после тога је и преминуо.

Гогољ је „отац руске прозе“, зачетник критичког и сатиричног правца у руској књижевности 19.века. Он је творац „натуралне“ школе. Познати критичар Белински је прогласио Н.В.Гогоља за првог писца савремене Русије, јер је социјални песник, близак „духу свог времена“.

Као прозни писац почео је збирком приповедака „Вечери на салашу крај Дикањке“  (Вечера на хуторе близ Диканьки) . Гогољ се савршено уклопио са европским романтизмом, његово приповетке засноване су на фолклорним мотивима, а фантастика, метафорика и склоност ка хиперболи такође воде порекло од романтизма. Пресудан утицај на његова књижевна дела несумњиво има и украјински фолклор.

Н.В.Гогољ стоји у самом врху руских реалиста и убраја се у ред најбољих писаца руске књижевности.

Дела:

Поезија –Ганц Кухелгартен (1829)

Приповетке и романи- Миргород (1835), Тарас Буљба (1835), Петербуршке приче , Мртве душе (1842)

Драме– Женидба (1833), Ревизор (1836)

 

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: